Dimnjaci i Sigurnost

Dimnjaci i sigurnost3.11.2020


Neispravan dimnjak  je odgovornost vlasnika korisnia i dimnjačara koji  ima nzaknsku obvezu  nadzora ispravnosti istog.
Činjenica je da se  korisnoci dimnaka često javljaju zbog obveza prema  dimnjačarima koji nadziru njihovu isptavnost.  Zašt se mora plaćati redovn godišnji pregled kad je dimnjak ispravan?, Tko  snosi troškove,  Zašto se ne može korstti ist diimnjak za razkličite  energente itd....

Prije svega nužno je ukazati da  je nespravan dimnjak  opasan  ne samo za korisnike nego i za ostale. Tome svjetoče  događaji sa materijalnim štetama  a nažalost i sa  ljudskim  žrtvama
Pomekad nam se čiini da dimnjačar pretjeruju svojim zahtjevima. Možda, ali ne smijemo zanemariti činjenic da  zboga površnog odnosa  prema zakonom propisanim neki kazneno odgvarali.

Zbog toga, dobro je da  svako korisnok dimnjaka bude upoznat sa   svojim  obvezama a isto tako i sa zakonom pripisanih obveza   kojih se moraju prisdržavati dimnjačari.

 

Popis nedostataka radi kojih najčešće treba obaviti sanaciju/rekonstrukciju dimnjaka ili izgradnju novog dimnjaka:

  • 1.     Uređaj za loženje na plinovito gorivo spojen je na dimnjak predviđen za rad u suhim uvjetima rada, a to su dimnjaci izgrađeni od opeke, betona, salonitne cijevi i slično. Nedostatak utvrđuje ovlašteni projektant izradom proračuna uzgona dimnjaka i dobave zraka za izgaranje.
  • 2.     Dotrajalost dimnjaka u vidu oštećenja i/ili propusnosti dimnih plinova izvan dimnjaka u okolne prostore kroz koje dimnjak prolazi ili s njima graniči. Nedostatak utvrđuje ovlašteni dimnjačar.
  • 3.     Potreba korisnika da na dimnjak predviđen za rad u suhim uvjetima rada (dimnjaci izgrađeni od opeke, betona, salonitne cijevi i slično) priključi novi uređaj za loženje na plinovito gorivo, a isto se odnosi i na neke uređaje za loženje na tekuće gorivo. Nedostatak utvrđuje ovlašteni projektant izradom proračuna uzgona dimnjaka i dobave zraka za izgaranje.
  • 4.     Potreba korisnika da na dimnjak predviđen za rad u suhim uvjetima rada (dimnjaci izgrađeni od opeke, betona, salonitne cijevi i slično) priključi peć na pelete. Nedostatak utvrđuje ovlašteni projektant izradom proračuna uzgona dimnjaka i dobave zraka za izgaranje.
  • 5.     Uređaj za loženje na tekuće gorivo spojen na dimnjak predviđen za rad u suhim uvjetima rada, a to su dimnjaci izgrađeni od opeke, betona, salonitne cijevi i slično. Nedostatak utvrđuje ovlašteni projektant izradom proračuna uzgona dimnjaka i dobave zraka za izgaranje.

 VAŽNO!
Redoviti godišnji pregedi dimnja  i održavanje je zakonska obveza i troškovi se pokrivaju sredstvima pričuve.

Izvor:
https://www.udruga-stanara.hr/hr/dimnjaci_i_sigurnost/1331/260
IZ MEDIJSKOG ARHIVA  -  Uskoro ćemo provjeravati sve uređaje za loženje i u višestambenim zgradama

IZ MEDIJSKOG ARHIVA - Uskoro ćemo provjeravati sve uređaje za loženje i u višestambenim zgradama

IZ MEDIJSKOG ARHIVA - Uskoro ćemo provjeravati sve uređaje za loženje i u višestambenim zgradama
Opširnije
Porozan dimnjak uzrok požara kuće

Porozan dimnjak uzrok požara kuće

U srijedu prijepodne izbio je požar na krovu pomoćne zgrade 48-godišnjaka u mjestu Velimirovac. Obavljenim očevidom poli...
Opširnije
Zbog nove uredbe o dimnjacima država treba pomoći građanima

Zbog nove uredbe o dimnjacima država treba pomoći građanima

U posljednjih mjesec dana dimnjačari tvrtke Dimnjak prilikom kontrola i čišćenja dimnjaka ponovo su utvrdili njihovo loš...
Opširnije