Mnogi, zbog visoke cijene, zaobilaze propise pri ugradnji bojlera

Udruženje stanara grada Osijeka organiziralo je u četvrtak u prostorijama GČ Retfala dvije radionice u okviru svoga projekta Info dani 2: "Prilagodba dimnjaka i kondenzacijski bojleri - problema puno, rješenja malo" i "Slobodan i siguran pristup zgradi i protupožarnoj opremi, vatrogasaca i vatrogasnih vozila".

Obje su radionice bile namijenjene predstavnicima vlasnika/suvlasnika, a posebno je prva izazvala njihovu veliku pozornost, s obzirom ne to da instalacija kondenzacijskih bojlera, što je danas obveza, u velikom broju osječkih zgrada predstavlja zavrzlamu iz koje se nije moguće izvući bez visokih troškova i dogovora s ostalim stanarima, pri čemu potonje nerijetko predstavlja puno veći problem.

- Ovaj smo projekt započeli prošle godine, a zamislili smo ga kroz pet radionica s temama koje su vrlo interesantne suvlasnicima i njihovim predstavnicima. Prva tema vrti se dosta dugo te smo u vezi s njom primili najviše upita, pritužbi i zamolbi, čak preko 300 - rekao je na početku predsjednik Udruženja stanara grada Osijeka, Milan Kamenko, nakon čega je riječ preuzeo direktor tvrtke Dimnjak, Dejan Lončarić, koji je bio i voditelj jučerašnje radionice.

Kako je uvodno rekao, sve se vrti oko Uredbe Europske komisije br. 813/2013 koja se odnosi na obvezu ugradnje kondenzacijskih bojlera, a problem je u tome što se trošila ne mogu mijenjati ako dimnjaci nisu prilagođeni takvim uređajima.

- Stanari to ne mogu izvesti samostalno, odnosno bez suglasnosti ostalih suvlasnika stambene zgrade - rekao je Lončarić te otkrio kako je u Osijeku između 450 i 500 zgrada u kojima je tehnički neizvediva ugradnja kondenzacijskih bojlera bez određenih rekonstrukcija i sanacija, a ovog problema nisu lišene ni zgrade puno novijeg datuma.

- Čak i u nekim zgradama koje su građene prije samo 20-ak godina postoji isti problem. Građene su prema tadašnjim standardima i sve je bilo u redu, no ako bi se danas dogodilo da vlasnici stanova u tim zgradama moraju mijenjati bojler, ne bi to mogli učiniti ako isto ne odrade i svi ostali stanari na zajedničkoj vertikali - ističe Lončarić.

To je jedan problem, a drugi se odnosi na visoke troškove zamjene bojlera, koji su između dvije i tri tisuće eura. Zbog svega navedenog ljudi su skloni zaobilaženju propisa prilikom ugradnje bojlera, no ako Dimnjak takvo što detektira, zakonski je dužan o tome izvijestiti i distributera plina i vlasnika.

- Ako to ne učinimo, u slučaju da dođe do trovanja ili požara, odgovornost je na nama - zaključio je Lončarić.Preuzeto sa:

Glas Slavonije, Objavljeno 21. listopada, 2022. 

I.Alilović

Stigli detalji o dvogodišnjoj djevojčici iz Osijeka: Razlog trovanja nije bojler već niz nespretnih okolnosti!

Stigli detalji o dvogodišnjoj djevojčici iz Osijeka: Razlog trovanja nije bojler već niz nespretnih okolnosti!

Uzrok trovanja ugljičnim monoksidom je splet okolnosti, odnosno istovremeni rad više kućanskih aparata te zatvoreni proz...
Opširnije
Jučer se u Martićevoj u Zagrebu čula eksplozija, policija objavila o čemu se radilo

Jučer se u Martićevoj u Zagrebu čula eksplozija, policija objavila o čemu se radilo

Naime, objavili su kako je 84-godišnja žena upaljačem potpalila kalijevu peć, koju su zbog neispravnosti, nekoliko godin...
Opširnije
Dvoje djece (11 i 12 godina) otrovalo se ugljičnim monoksidom u obiteljskoj kupaonici

Dvoje djece (11 i 12 godina) otrovalo se ugljičnim monoksidom u obiteljskoj kupaonici

Prema rezultatima očevida sve upućuje na sumnju da je do trovanja došlo ugljičnim monoksidom uslijed zajedničkog rada na...
Opširnije