SEZONA LOŽENJA PRED NAMA Održavanje dimnjaka zakonska je obveza stanara: Važno je na vrijeme provjeriti i očistiti dimnjake

Sigurnost građana je na prvom mjestu, a jedino odgovornim ponašanjem i pravovremenom brigom o dimnjacima mogu se spriječiti potencijalno neželjene posljedice, poručuje Dejan Lončarić, direktor tvrtke Dimnjak, ovlaštenog koncesionara za dimnjačarske usluge na području Pule i Vodnjana


Uz temperature koje se još uvijek kreću oko 30 Celzijevih stupnjeva i planiranje na kojoj bismo od ispražnjenih plaža mogli provesti bar dio nadolazećeg vikenda, teško je razmišljati o tome, ali, da, približava nam se jesen, a nakon toga vrlo brzo krenut će i nova sezona grijanja. Za dobar dio onih koji za to koriste stare dobre peći, to ujedno znači i razmišljanje o dovoljnim zalihama drva, peleta, loživog ulja ili nekog drugog energenta, a za sve njih, uključujući i one koji se griju uz pomoć gradskog plina, jedna od najozbiljnijih zadaća je pobrinuti se za čistoću i ispravnost svojih dimnjaka.


Provjera i sanacija


Čišćenje i održavanje dimnjaka zakonska je obveza svakog stanara, a početak rujna je pravo vrijeme za provjeru ispravnosti dimnjaka i uređaja za loženje. Dakle, kontrola dimnjaka i ložišta izvodi se najmanje jednom godišnje, a ispravno izvedeni i održavani dimnjaci i ložišta utječu na sigurnost života i imovine i mogu spriječiti potencijalno neželjene posljedice.

Dimnjaci i uređaji za loženje moraju ispunjavati određene uvjete da ne bi došlo do požara, trovanja i drugih neželjenih slučajeva, a uvjeti su definirani projektom dimnjaka. Ukoliko je dimnjačar ustanovio neke neispravnosti, na osnovu dogovora upravitelja i predstavnika suvlasnika i njihovog zahtjeva, dimnjačar će dostaviti prijedlog tehničkog rješenja uklanjanja neispravnosti. Tehničko rješenje se dostavlja projektantu kao podloga za projekt dimnjaka.

Sukladno nalazima dimnjačara tvrtke Dimnjak iz Osijeka, ovlaštenog koncesionara za dimnjačarske usluge na području gradova Pule i Vodnjana, o stanju dimovoda, odnosno da dimnjak nije prikladan za daljnju uporabu, gradski upravitelj Castrum Pula 97 pravovremeno je većini suvlasnika uputio dopise vezano za kategorije neispravnosti dimnjaka kako bi u razumnom roku, a prije sezone loženja proveli sanaciju. U pogledu neispravnosti dimnjaka, dimnjačari se najčešće susreću s neispravnim pristupima dimnjaku, zapaljivom smolom, nedostupnošću kontrolnih vratašaca, zaprekama u dimnjaku te neovlaštenim priključenjem korisnika na dimnjake.

Svaka daljnja uporaba uređaja za loženje bez dokaza o ispravnosti dimnjaka predstavlja prekršaj sukladno Zakonu o zaštiti od požara, a samim time i odgovornost za vlasnika, odnosno korisnika objekta. Ukoliko korištenje dimnjaka koji nije ispravan ugrozi živote ili nanese veću materijalnu štetu, može se pokrenuti i kazneni postupak. U slučaju da se dimnjak neće koristiti, dužnost je konstruktivni dio dimnjaka obnoviti te dostaviti upravitelju zgrade i tvrtki Dimnjak izjavu o statusu dimnjaka i uređaja za loženje.


Redoviti i izvanredni pregledi

– Neredovito održavanje dimnjaka može povećati rizik od izbijanja požara te protok štetnih plinova i upravo zato stanarima skrećemo pažnju da na vrijeme poduzmu potrebne mjere da bi zaštitili sebe i svoju obitelj, ali i stečenu imovinu, kaže direktor Castruma Aleksandar Matić.

Suvlasnici zgrade dimnjačaru trebaju omogućiti pregled i čišćenje dimnjaka i uređaja za loženje kao i pristup svakom uređaju za loženje i dimnjaku koji se koristi te dostaviti podatke o njihovom broju i vrsti. Radi ispravnog pregleda i čišćenja dimnjaka, potrebno je omogućiti i pristup do vratašaca, priključaka, kape dimnjaka i ostalih njegovih dijelova.

Obveza koncesionara podrazumijeva obavljanje redovitih i izvanrednih pregleda te čišćenje dimnjaka. Redoviti pregledi provode se u skladu sa zahtjevima iz projekta građevine, a najmanje jednom godišnje.

Redoviti pregled uključuje vizualni pregled, u što spada utvrđivanje položaja i veličine pukotina te drugih oštećenja bitnih za očuvanje tehničkih svojstava dimnjaka, potom tlačnu probu u slučaju sumnje te usklađenost uređaja za loženje i dimnjaka. Pregled dimnjaka provodi se i prije prve uporabe uređaja za loženje, odnosno prije ponovne uporabe ako dimnjak nije bio u uporabi dulje od godinu dana te se obvezno čisti primjereno vrsti dimnjaka. Izvanredni pregled dimnjaka provodi se prije svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva, nakon svakog izvanrednog događaja koji može utjecati na tehnička svojstva dimnjaka ili izaziva sumnju u uporabljivost dimnjaka te po nalogu inspekcije.


Sigurnost ljudi i imovine

– Sigurnost građana je na prvom mjestu, a jedino odgovornim ponašanjem i pravovremenom brigom o dimnjacima mogu se spriječiti potencijalno neželjene posljedice. Skrećemo pažnju svim upraviteljima i vlasnicima da na vrijeme poduzmu potrebne mjere kontrole dimnjaka i ložišta, poručuje Dejan Lončarić, direktor tvrtke Dimnjak.


Autor: Milan PAVLOVIĆ

Original članak “Glas Istre”

Stigli detalji o dvogodišnjoj djevojčici iz Osijeka: Razlog trovanja nije bojler već niz nespretnih okolnosti!

Stigli detalji o dvogodišnjoj djevojčici iz Osijeka: Razlog trovanja nije bojler već niz nespretnih okolnosti!

Uzrok trovanja ugljičnim monoksidom je splet okolnosti, odnosno istovremeni rad više kućanskih aparata te zatvoreni proz...
Opširnije
Jučer se u Martićevoj u Zagrebu čula eksplozija, policija objavila o čemu se radilo

Jučer se u Martićevoj u Zagrebu čula eksplozija, policija objavila o čemu se radilo

Naime, objavili su kako je 84-godišnja žena upaljačem potpalila kalijevu peć, koju su zbog neispravnosti, nekoliko godin...
Opširnije
Dvoje djece (11 i 12 godina) otrovalo se ugljičnim monoksidom u obiteljskoj kupaonici

Dvoje djece (11 i 12 godina) otrovalo se ugljičnim monoksidom u obiteljskoj kupaonici

Prema rezultatima očevida sve upućuje na sumnju da je do trovanja došlo ugljičnim monoksidom uslijed zajedničkog rada na...
Opširnije